I dette indlæg vil jeg starte helt fra bunden, med en forklaring af hvordan du bruger WordPress. Indlægget er det første af mange i kategorien WordPress, som lærer dig at bruge platformen – uden nogen tidligere viden om det.
Denne WordPress introduktion giver kun en overfladisk overblik, så hvis du allerede kender til WordPress, så vil du vide alt, som står her.

Hvis du kan finde ud af det basale ting i Microsoft Word, så kan du også hurtigt lære at bruge WordPress! Lad os komme i gang!

Hvad er WordPress?

Her er den korte version: WordPress er den mest populære platform i hele verden, til at opsætte hjemmesider i. Mere end 20 % af alle hjemmesider er lavet i WordPress – og det er ikke uden grund. Oprindeligt var det kun en blogging platform, men i dag bruges det til alt tænkeligt.

Der hvor WordPress virkelig udmærker sig:

 • Man skal ikke installere noget som helst – bare logge ind og ændre sin hjemmeside.
 • Det er logisk bygget op, og minder på nogle måder om fx Word.
 • Man skal ikke kende til noget som helst programmering for at bruge det.
 • Det er utrolig nemt at tilføje nyheder, blogindlæg, referencer og besvarelser på spørgsmål, vha. af skabeloner.

Hvordan logger jeg ind?

Når du har fået lavet en hjemmeside i WordPress, vil du få et login til at ændre og administrere din hjemmeside af personen, som har lavet hjemmesiden for dig.

Hvis jeg bruger mig selv som eksempel, så skal jeg selvfølgelig skrive ‘ www.riismedia.dk ‘ for at besøge min hjemmeside. Hvis jeg derimod vil logge ind for at ændre i den, så skriver jeg ‘ www.riismedia.dk/wp-admin/ ‘. Man skal altså bare tilføje /wp-admin/ efter ens domænenavn. Derefter bliver man bedt om et brugernavn og adgangskode, som man skriver ind. Man kan med fordel lade WordPress huske koden for en, ved at tjekke ‘ Husk mig ‘ af. Det er en god idé at bruge en lang og svær kode, der indeholder både bogstaver og tal.

Så snart man logger ind, kommer man inde i kontrolpanelet, hvor man kan styre sin hjemmeside.

Lær kontrolpanelet at kende

Wordpress toolbar

Her ses den toolbar, som er placeret øverst inde i WordPress’ kontrolpanel.

Ligesom alt andet, kræver WordPress lige at man tager sig et par timer til at lære det at kende – men det er nemt!

Helt øverst er der en tool bar, med nogle få indstillinger. Den er synlig, så længe man er logget ind – men andre kan selvfølgelig ikke se den. Oppe i højre hjørne toolbaren, kan man logge ud eller redigere sin profil.

Længst til ventre er der et lille WordPress ikon. Her kan man gå til www.Wordpress.org og man kan læse dokumentation – hvilket man sjældent har brug for.

Lige efter, står navnet på ens hjemmeside. Hvis man trykker på det, går man ud af kontrolpanelet, og ser på hjemmesiden som den ser ud for besøgende – men man kan bare trykke igen for at komme tilbage til kontrolpanelet. Hvis man sidder og ændrer i noget på ens side, kan det være en fordel at højreklikke på knappen, og åbne ens hjemmeside i en ny fane. Så har man både kontrolpanelet og selve siden åbent samtidig.

Menuen i venstre side, bruger man mere end den øverste tool bar.

Sidemenu i WordPress

Sidemenuen i WordPress

Der er en masse menu punkter i venstre side af kontrolpanelet, hvor det kan være en stor fordel at prøve sig frem.

Jeg går ikke i dybden med dem i dette indlæg, men her er en kort forklaring til de vigtigste punkter.

Det er vigtigt at bemærke, at udseende og menupunkter ændrer sig fra tema til tema, og efter hvordan man flytter rundt på det. Nogle af punkterne på billedet, hører til et bestemt plugin(kontakt-punktet) eller et bestemt tema(de to nederste, Fusion Slider og Elastic Slider).

De punkter som altid er inkluderet i WordPress er følgende:

 • Kontrolpanel
  Kontrolpanelet er forsiden i dit … ja, kontrolpanel 😉 Her er et kort overblik over dine sider, indlæg osv. Indholdet i kontrolpanelet afhænger af hvilket tema du bruger, og hvordan du selv har opsat det.
 • Indlæg
  Indlæg dækker både over nyheder eller blogindlæg, da man til begge dele bruger ‘ indlæg ‘ til at skrive og redigere dem. Indlæg er modsat sider, sorteret i kategorier og efter dato. Det er ikke altid man har en side med nyheder eller en blog. Men hvis man har, så er det her, hvor man skriver nyhederne eller indlægene til bloggen.Når man skriver et indlæg, bruger man den store hvide boks i midten til at skrive indholdet. Ude til højre har man en række muligheder. Man kan bl.a. udgive indlægget, ‘preview ændringer’, tilføje katagorier, tilføje tags og tilføje featured(fremhævede) billeder. Også her vælger man datoen på hvornår indlægget skal udgives. Jeg har lavet et detaljeret indlæg om at skrive indlæg og ændre dem: ‘Sådan skriver du indlæg i WordPress’.I menuen kan du se at punktet Porfolio, FAQs og flere har et tegnestift-ikon. Det er fordi de fungerer på næsten samme måde som et almindeligt indlæg. FAQ bruger man til at oprette en side med Ofte stillede spørgsmål, hvor man skriver hver spørgsmål som et indlæg. På samme måde kan man opbygge en portfolio med det arbejde man har lavet. Når du lige kommer i gang, er det super nemt og hurtigt!
 • Medier
  Under punktet medier, ligger alle billeder, lydklip og videoer, som du har uploaded. Du har også mulighed for at uploade nye medier her.
 • Sider
  Det punkt du sandsynligvis kommer til at bruge mest er punktet ‘ sider ‘. Her kan du ændre indholdet på dine forskellige sider. Det kunne være forsiden, ‘om’ siden, eller ‘kontakt’ siden – alle de sider, som er blevet oprettet. Igen, helt præcist hvordan du ændrer i siden, afhænger at dit tema.
  I mange temaer, vil man ændre i en side på samme måde som et indlæg. Dog bruger jeg ofte teamet ‘Avada’, hvor man ændrer siden på en anderledes måde. Dette foregår med træk-op-slip, og man behøver derfor ikke at kende til nogen form for programmering.
 • Kommentarer
  Her kan du se hvilke kommentarer, der er blevet skrevet til dine nyheder eller blogindlæg. Du kan slette evt. spam, svare på kommentarer og meget mere.
 • Profil
  Under profil kan du ændre mange indstillinger om din WordPress bruger. Du kan ændre farver, kaldenavn, adgangskode, profilbillede og beskrivelser.
 • Værktøjer
  Det eneste du kan under værktøjer er, at bruge en funktion, som hedder ‘Press Det’. Jeg anbefaler ikke at du bruger dette værktøj, da man nemt kan komme til at kopiere for meget fra andre hjemmesider – hvilket er ulovligt og skadeligt for din placering på Google. Tak fordi du læste med, og husk at du altid er velkommen til at kontakte mig – lige meget om du skal bruge hjælp, har en god idé, forespørgsel, forbedring eller har brug for en ny hjemmeside.

 

Dette indlæg er det første af flere under WordPress kategorienJeg håber at du har fået et indblik i hvad WordPress er for noget, og er klar til at lære mere om hvordan du bruger det til at gøre din virksomhed synlig på internettet.