Hvad er seo?

SEO står for Search Engine Optimization – oversat til dansk: Søgemaskineoptimering. Med SEO prøver man at få sin hjemmeside til at ligge så højt som muligt i søgeresultaterne. Men hvad er SEO?

SEO / søgemaskineoptimering handler helt enkelt om 2 ting:

 1. On-page SEO: At tilpasse sin hjemmeside, så indholdet på siden er brugbart for brugeren, samtidig med at Google og andre søgemaskiner kan forstå hvad hjemmesiden helt præcist handler om. Du kan hoppe til afsnit om on-page SEO her.
 2. Off-page SEO: Man skal styre sin omtale rundt om på nettet. Bl.a. ved at få gode anmeldelser, omtale på sociale medier og indgående links. Man skal altså have andre hjemmesider til at linke til sin egen hjemmeside(kaldes linkbuilding – mere om det senere), skabe en god debat, have tilfredse kunder og generelt skabe omtale omkring sit brand på nettet.

Du kan læse meget mere om alle underpunkterne til SEO her på bloggen. Hvis du følger med under kategorien ‘SEO’, så er du inden ret længe, klædt på til selv at lave SEO på din hjemmeside.

Jeg kan også hjælpe dig med at lave SEO, forstå hvad SEO er, hvordan du skal forholde dig til det og med at blive synlig i søgeresultaterne. Få et helt uforpligtende tilbud på SEO.

SEO er et langvarigt optimeringsarbejde

Mange prøver fejlagtigt at sælge SEO, som om det er en ting, man lige får ordnet, hvorefter man ligger i de øverste resultater på Google i flere år. Det er en meget forkert at tro at man kun skal tænke over SEO én gang, eller en gang hvert andet år.

Herunder forklarer jeg de mest grundlæggende ting, og hvorfor din hjemmeside hele tiden skal tilpasses og holdes øje med. Jeg kommer kort ind på off-page SEO.

Tekniske udfordringer

En forudsætning for at en hjemmeside kan blive vist på Google, er at der er styr på sidens struktur, og de tekniske udfordringer, der er på forskellige hjemmesider.
WordPress, som er den mest brugte platform til at opsætte hjemmesider, har eksempelvis udfordringer med ‘dublicate content’ – altså at det samme indhold, bliver vist under flere URL’er. Her skal man finde en løsning, så søgemaskinerne ved lige præcis, hvilken version af fx et blogindlæg, de skal vise i søgeresultaterne. Hvis ikke man finder en løsning, bliver dit blogindlæg sandsynligvis aldrig vist, da dit indhold bliver placeret lavere end andres i søgeresultaterne. Hastigheden på din hjemmeside er også en meget vigtig ranking factor! Hvis du har en hurtig hastighedsoptimeret hjemmeside, så vil den også blive placeret væsentlig bedre i søgeresultaterne, og give en bedre oplevelse for dine kunder og potentielle kunder!

Men det er ikke ved at løse de tekniske udfordringer, og sørge for at siden er bygget logisk op, at man rykker højt op i søgeresultaterne. Det er ved at optimere indholdet på ens hjemmeside, og ved at opbygge nogle relevante og troværdige links. MEN, uden at løse det tekniske, får man ingen resultater ved at arbejde selve optimeringen.

Hvad er On-page SEO?

On-page SEOOn-page SEO dækker over det optimeringsarbejde man skal lave på sin egen hjemmeside. Der er rigtig mange ting, men kan ændre i og forbedre på. Man skal helst holde øje med hvad ændringerne gør ved ens placering på Google, og justere igen og igen, får at nå toppen. I dette indlæg vil jeg ikke prøve at forklare det hele, men du kan få et par tips til SEO her:

5 basale SEO råd til dig, når du skriver tekst til din egen hjemmeside

 1. Vær afklaret med, hvad den side eller det indlæg du laver skal handle om. Det er nemlig vigtigt at personen der finder siden og klikker på den, finder det han leder efter. Hvis ikke, så bliver din side lukket igen i løbet af 5-10 sekunder – og det opfatter Google som et dårligt tegn.
 2. Brug dit søgeord eller søgesætning i din overskrift og URL. Hvis du fx vil vises, når der bliver søgt på ‘Hvad er SEO?’ – ja så skal du sørge for at det står i din aller øverste overskrift.
  Hvis du laver et blogindlæg, ligesom indlægget du læser lige nu – så skal du også tilpasse URL’en, så den afspejler hvad indlægget handler om.
 3. Skriv jævnligt dit søgeord i brødteksten, der hvor det passer ind. Sørg for ikke at bruge den samme vending 5 gange i træk, men placer ordet i forskellige sammenhænge. Det har absolut ingen positiv effekt at skrive vendingen i hver anden sætning.
 4. Lav interne links mellem dine sider og artikler. Du kan læse ‘Brug interne links korrekt‘ for at lære mere om hvordan du gør. På denne måde, giver jeg Google et hint om, at mit andet indlæg handler om interne links.
 5. Skriv hvad dine billeder handler om. Når man uploader et billede, har man mulighed for at tilføje en alternativ tekst (kendt som et ‘alt-tag’), som vises hvis billedet ikke bliver vist korrekt. Men det er også denne korte tekst, som Google bruger til at finde ud af hvad billedet handler om!

Vil du gerne lære mere? Her kan du læse mere om on-page SEO, hvor du også kan få min hjælp til søgemaskineoptimering i denne SEO guide.

Hvad er linkbuilding?

LinkbuildingNok om hvad du kan lave på din egen hjemmeside… Hvad kan du lave på andres hjemmesider? Det er nemlig hvad linkbuilding handler om.
Og svaret er selvfølgelig, at du ikke kan lave noget på andres hjemmesider. Derfor skal man tænke kreativt når man laver linkbuilding, for at få andre til at linke til en.

Der findes både gode og dårlige links!
Lad os starte med de dårlige. Du ønsker ikke at få hvilken som helst hjemmeside til at linke til dig. Hvis din hjemmeside handler om SEO, så trækker det direkte ned, at få moster Olga til at linke fra hendes hjemmeside om kager. Du er heller ikke interesseret i at få et link fra en forældet hjemmeside, eller fra en side som ingen besøger.

Gode og relevante links
Det kan være en smule svært at vide om et link er godt. Så længe en side er troværdig og brugervenlig, og på en eller anden måde handler om det samme som din – så er det et godt link, som du gerne vil have.
Det perfekte link, er linket fra en opdateret hjemmeside med mange besøgende, hvor sidens indhold er relateret til det din side handler om. Det kunne være fra en relevant blog, fra en lokal avis på nettet, fra et relevant forum eller en hjemmeside med samme emne som din. Hvis du skaffer bare 3 ‘perfekte’ links, og har styr på din egen side – så vil du i mange brancher komme til at ligge i top 3. Læs mere om linkbuilding her.

Link tip #1: Her får du et hurtigt tip, der kan komme til at tjene dig rigtig godt! Hvis din virksomhed bliver omtalt i medierne – så skynd dig at ringe eller skrive, og spørge om redaktionen ville være flinke at linke til din hjemmeside i artiklen. Lykkedes dette dig et par gange, kommer du hurtigt foran dine konkurrenter.

Link tip #2: Du kan få nogle rigtig gode links, uden ret meget arbejde. Følg fx vejledningen inde på minecookies.org og tilmeld dig denne ordning. Du kan også deltage i debatter på relevante forums, fx Amino.dk eller andre brance-specifikke forums.

Har du en lille virksomhed hvor du måske har brug for SEO hjælp? Kontakt mig og hør hvordan jeg kan hjælpe.

Hvis du arbejder i en meget konkurrencepræget branche og har en stor webshop, så er linkbuilding enormt vigtigt for ikke at sakke bagud. Alle større virksomheder bruger i dag rigtig mange penge for at forsøge at dominere søgeresultaterne. Det kan dog godt lade sig gøre at konkurrere med de store spillere, hvis man gør det ordenligt. Jeg har gode erfaringer med at værre den mindre spiller, og har flere gange formået at placere mine hjemmesider bedre en store konkurrenter. Grib fat i mig – så tager vi en snak.

Det er svært at nå top 3 – men det kan betale sig!

Tilbud på SEOAt opnå en af de øverste placeringer på Google kan tage mange år og være næsten umuligt. Andre gange kan det gøres på en enkelt dag – hvorfor?

Det kommer fuldstændigt an på, hvor meget konkurrence, der er på de ord eller sætninger, som du gerne vil findes på. Ord med meget konkurrence, er ord som rent faktisk bliver søgt på.

Det er jo ligegyldigt om man ligger nr. 1, når der bliver søgt på ‘Hvad er SEO og hvorfor er det vigtigt for min virksomhed?’, hvis der kun er 1 person om måneden, der søger på denne sætning. Men hvis man derimod ligger nr. 1 på ‘Hvad er SEO‘, hvor der er mange hundrede søgninger hver måned – så får man rigtig mange besøgende.

Ejer du en virksomhed, der hovedsageligt har lokale kunder? Så bliver det lige pludselig meget lettere, da du nu kan målrette en placering i det SEO arbejde. Selvom man ikke er synlig på ‘SEO‘, så kan man ligge nr. 1 på ‘SEO Herning’ og ‘SEO bureau Herning’. Dette område indenfor SEO hedder lokal SEO, hvis du vil læse mere om det. Det er enormt relevant for mange virksomheder: Køreskoler, frisører, fysiske butikker, tandlæger, advokater og mange flere.

Har du en lokal virksomhed? Så lad mig hjælpe dig med din online markedsføring.

Glemte jeg at fortælle hvorfor SEO er vigtigt?

Nårh ja.. Jeg kan hurtigt fortælle hvorfor du skal ligge øverst på Google. Compete har nemlig lavet en stor undersøgelse, der fandt ud af følgende:

 1. Mere end 50 % klikker på den hjemmeside, der ligger nr. 1
 2. Ca. 15 % klikker på den hjemmeside, der ligger nr. 2
 3. Ca. 10 % klikker på den hjemmeside, der ligger nr. 3.

Top 3 i søgeresultaterne får altså mere end 75 % af trafikken, og det giver mange penge på bundlinjen. Kun få % af dem der søger går om på side 2. Derfor er søgemaskineoptimering på mange måder et “alt eller intet” spil – som du skal vinde.

Hvis du sidder og undrer dig lidt over alt det her med SEO, skriv til mig her – så skal jeg med glæde tage et kig på din virksomhed, helt gratis og uforpligtende. Ellers håber jeg at du er blevet klogere på hvad SEO er. Smid en kommentar hvis du har nogen spørgsmål!

Læser du stadig med om hvad seo er?

Hvad er SEO her i 2017?

Søgemaskineoptimering i 2017 har ændret sig utrolig meget, hvis man sammenligner med fx for 7 år siden i 2010. I dag har Google en avanceret algoritme, som kan lære af sig selv (også kaldet Googles AI). Det betyder at ikke engang Google selv, har helt styr på hvorfor de enkelte hjemmesider er placeret som de er.

Dog ved vi nogle få ting med sikkerhed:

 • Du skal have et brugervenligt website
 • Du skal skabe relevant indhold af høj kvalitet
 • Du skal forsøge at få flest mulige troværdige links til din hjemmeside

Læs mere om SEO i 2017 her.

Gem

Gem

Gem

Gem

Hvad er SEO?
3.9 (77.14%) 14 vote[s]