Hastighedsoptimering er vigtigt, og der er rigtig mange gode grunde til at have en hurtig hjemmeside! Ligeledes er der et hav af grunde til, at du ikke ønsker at have en sløv og langsom hjemmeside.

Lad os få styr på hvorfor du overhovedet skal bekymre dig om din hjemmesides hastighed / load time og hvorfor hastighedsoptimering er vigtigt.

3 grunde til at have en hurtig hjemmeside

 1. Dine potentielle kunder vil blive på hjemmesiden og søge oplysninger, i stedet for at finde en konkurrent med en hurtigere hjemmeside.
 2. Du får et kæmpe boost i dine placeringer i søgemaskinerne, sammenlignet med en langsom hjemmeside.
 3. Hurtigere hjemmesider har en højere konverteringsrate. Dette er bevist i flere undersøgelser. 1 sekund langsommere loadtime giver i en undersøgelse med Amazon.com ca. 7% færre konverteringer og dermed 7% færre kunder.

En langsom hjemmeside gør altså at dine besøgende forlader hjemmesiden hurtigt, ikke finder dig i søgeresultaterne og at de er væsentlig mindre tilbøjelige til at handle ved dig.

Hvordan finder jeg ud af om min hjemmeside er langsom?

Der er 2 værktøjer jeg vil anbefale dig at bruge til at teste din hjemmeside.

 • Google Pagespeed Insight
  Dette er Google’s ejet værktøj til at fortælle hvordan man kan forbedre hastigheden på ens hjemmeside. Derfor er der stor grund til at tage det seriøst, da en høj score sandsynligvis hænger rigtig meget sammen med hvad Google mener om ens side hastighed, og dermed hvordan man bliver placeret i søgeresultaterne.
  For at bruge det skal du bare skrive din URL ind, ligesom jeg har gjort for Riis Media her.
 • Pingdom Speedtest 
  Dette værktøj giver dig rent faktisk en loadtime. Dette skal man ikke tage alt for højtideligt, da den tager hele siden med, i stedet for bare det visuelle som en person ville kunne se. Dog giver Pindgoms Speedtest en rigtig god indikation af din sides hastighed og forbedringsmuligheder! Det handler om at have mindst mulige requests, mindst mulige page size og selvfølgelig den lavest mulige load time. For at få et realistisk resultat, skal man huske at vælge at teste fra Stockholm, Sweden! Test hastigheden med Pingdom Speedtest her!

  Test af hastigheden på Riis Media

  Her ses et screenshot hvor jeg har testet min hjemmeside vha. Pingdoms speedtest.

Hvordan laver du en grundlæggende hastighedsoptimering?

For at optimere sin hjemmesides hastighed / load time arbejder man med hastighedsoptimering. Korrekt udført hastighedsoptimering kan give dig en meget hurtig hjemmeside.

Her får du en tjekliste, med de ting som er nemmest at implementere og har størst effekt på din hjemmesides hastighed. Vi tager udgangspunkt i WordPress CMS’et, fordi det er den mest benyttede platform til hjemmesider i verden. (Læs evt: hvad er WordPress?)

 • Cache plugin
  Du har sikkert opdaget, at der findes tusindvis af plugins til WordPress. Blandt disse, finder du også nogen, der er gode til at styre cachen på din hjemmeside. Brugen af et cache plugin forbedrer din loadtime MEGET, og kan give dig en meget hurtig hjemmeside! De 3 cache plugins jeg vil anbefale dig at kigge nærmere på er:

  • WP Super Cache: Dette plugin er gratis, og det nemmeste plugin at konfigurere. Du skal faktisk bare downloade det, og trykke “Caching on”
  • W3 Total Cache: Dette plugin er også gratis. Det har rigtig mange valgmuligheder, hvilket gør det godt for erfarne brugere, men svært for nybegyndere. Vælg dette, hvis du vil have et gratis cache plugin og du ved hvad du laver.
  • WP Rocket: Dette plugin koster lige under 300 kr for at bruge det på 1 hjemmeside. Fordelen er at det er nemt at konfigurere ligesom WP Super Cache, samtidig med at det kan lige så meget som W3 Total Cache. Hvis det i din forretning giver mening af betale små 300 kr, for at få en 10-20% hurtigere hjemmeside end med de andre plugins, så kan du købe WP Rocket her.
 • Komprimer og beskær billeder
  Nogen gange, kan man komme til at uploade et billede på 4000×3000 pixels og som fylder 3 mb. Dette gør ens hjemmeside utrolig langsom, og det kan tage mange sekunder at loade så stort et billede på en smartphone.

  • Beskær billeder: Sørg altid for, at de billeder du uploader kun har den størrelse der er behov for. På computerskærme, er indholdet på en hjemmeside typisk 1200 pixels bredt. Hvis jeg fx skulle uploade et billede til denne artikel, må den ikke være brede end ca. 800 pixels, da resten er overflødigt.
  • Komprimer billeder: For at undgå at billeder fylder meget, kan man gøre brug af komprimering. Til dette, vil jeg anbefale at man bruger Kraken.io, hvor man gratis kan komprimere 50 MB billeder. Herefter koster det et lavt månedligt beløb, hvis man vil blive ved med at bruge deres værktøj.
 • Minimer forespørgsler
  At minimere forespørgsler handler om at lægge sine CSS filer og JavaScript filer sammen. Ofte kan man have fx 10 forskellige CSS filer og 10 forskellige JavaScript filer. Hver gang der skal hentes en af disse filer, laves der en ny forespørgsel til serveren om at sende filen. Det tager en del tid, og derfor er det en stor fordel at samle sine filer i få, større filer.
  Til at lægge disse filer sammen, gør man igen brug af et plugin. Jeg har gode erfaringer med “Better WordPress Minify” til formålet.
 • Hosting – Hurtige og lokale servere