Hastighedsoptimering er vigtigt, og der er rigtig mange gode grunde til at have en hurtig hjemmeside! Ligeledes er der et hav af grunde til, at du ikke ønsker at have en sløv og langsom hjemmeside.

Lad os få styr på hvorfor du overhovedet skal bekymre dig om din hjemmesides hastighed / load time og hvorfor hastighedsoptimering er vigtigt.

3 grunde til at have en hurtig hjemmeside

 1. Dine potentielle kunder vil blive på hjemmesiden og søge oplysninger, i stedet for at finde en konkurrent med en hurtigere hjemmeside.
 2. Du får et kæmpe boost i dine placeringer i søgemaskinerne, sammenlignet med en langsom hjemmeside.
 3. Hurtigere hjemmesider har en højere konverteringsrate. Dette er bevist i flere undersøgelser. 1 sekund langsommere loadtime giver i en undersøgelse med Amazon.com ca. 7% færre konverteringer og dermed 7% færre kunder.

En langsom hjemmeside gør altså at dine besøgende forlader hjemmesiden hurtigt, ikke finder dig i søgeresultaterne og at de er væsentlig mindre tilbøjelige til at handle ved dig.

Hvordan finder jeg ud af om min hjemmeside er langsom?

Der er 2 værktøjer jeg vil anbefale dig at bruge til at teste din hjemmeside.

 • Google Pagespeed Insight
  Dette er Google’s ejet værktøj til at fortælle hvordan man kan forbedre hastigheden på ens hjemmeside. Derfor er der stor grund til at tage det seriøst, da en høj score sandsynligvis hænger rigtig meget sammen med hvad Google mener om ens side hastighed, og dermed hvordan man bliver placeret i søgeresultaterne.
  For at bruge det skal du bare skrive din URL ind, ligesom jeg har gjort for Riis Media her.
 • Pingdom Speedtest 
  Dette værktøj giver dig rent faktisk en loadtime. Dette skal man ikke tage alt for højtideligt, da den tager hele siden med, i stedet for bare det visuelle som en person ville kunne se. Dog giver Pindgoms Speedtest en rigtig god indikation af din sides hastighed og forbedringsmuligheder! Det handler om at have mindst mulige requests, mindst mulige page size og selvfølgelig den lavest mulige load time. For at få et realistisk resultat, skal man huske at vælge at teste fra Stockholm, Sweden! Test hastigheden med Pingdom Speedtest her!

  Test af hastigheden på Riis Media

  Her ses et screenshot hvor jeg har testet min hjemmeside vha. Pingdoms speedtest.

Hvordan laver du en grundlæggende hastighedsoptimering?

For at optimere sin hjemmesides hastighed / load time arbejder man med hastighedsoptimering. Korrekt udført hastighedsoptimering kan give dig en meget hurtig hjemmeside.

Her får du en tjekliste, med de ting som er nemmest at implementere og har størst effekt på din hjemmesides hastighed. Vi tager udgangspunkt i WordPress CMS’et, fordi det er den mest benyttede platform til hjemmesider i verden. (Læs evt: hvad er WordPress?)

 • Cache plugin
  Du har sikkert opdaget, at der findes tusindvis af plugins til WordPress. Blandt disse, finder du også nogen, der er gode til at styre cachen på din hjemmeside. Brugen af et cache plugin forbedrer din loadtime MEGET, og kan give dig en meget hurtig hjemmeside! De 3 cache plugins jeg vil anbefale dig at kigge nærmere på er:

  • WP Super Cache: Dette plugin er gratis, og det nemmeste plugin at konfigurere. Du skal faktisk bare downloade det, og trykke “Caching on”
  • W3 Total Cache: Dette plugin er også gratis. Det har rigtig mange valgmuligheder, hvilket gør det godt for erfarne brugere, men svært for nybegyndere. Vælg dette, hvis du vil have et gratis cache plugin og du ved hvad du laver.
  • WP Rocket: Dette plugin koster lige under 300 kr for at bruge det på 1 hjemmeside. Fordelen er at det er nemt at konfigurere ligesom WP Super Cache, samtidig med at det kan lige så meget som W3 Total Cache. Hvis det i din forretning giver mening af betale små 300 kr, for at få en 10-20% hurtigere hjemmeside end med de andre plugins, så kan du købe WP Rocket her.
 • Komprimer og beskær billeder
  Nogen gange, kan man komme til at uploade et billede på 4000×3000 pixels og som fylder 3 mb. Dette gør ens hjemmeside utrolig langsom, og det kan tage mange sekunder at loade så stort et billede på en smartphone.

  • Beskær billeder: Sørg altid for, at de billeder du uploader kun har den størrelse der er behov for. På computerskærme, er indholdet på en hjemmeside typisk 1200 pixels bredt. Hvis jeg fx skulle uploade et billede til denne artikel, må den ikke være brede end ca. 800 pixels, da resten er overflødigt.
  • Komprimer billeder: For at undgå at billeder fylder meget, kan man gøre brug af komprimering. Til dette, vil jeg anbefale at man bruger Kraken.io, hvor man gratis kan komprimere 50 MB billeder. Herefter koster det et lavt månedligt beløb, hvis man vil blive ved med at bruge deres værktøj.
 • Minimer forespørgsler
  At minimere forespørgsler handler om at lægge sine CSS filer og JavaScript filer sammen. Ofte kan man have fx 10 forskellige CSS filer og 10 forskellige JavaScript filer. Hver gang der skal hentes en af disse filer, laves der en ny forespørgsel til serveren om at sende filen. Det tager en del tid, og derfor er det en stor fordel at samle sine filer i få, større filer.
  Til at lægge disse filer sammen, gør man igen brug af et plugin. Jeg har gode erfaringer med “Better WordPress Minify” til formålet.
 • Hosting – Hurtige og lokale servere

  Stabil og hurtig hosting

  Unoeuro tilbyder stabil og hurtig webhosting for bare 1 euro i måneden. (kan anbefales)

  Du ved det sikkert godt, men noget der har stor indflydelse på en hjemmesides load time er valg af host. De bedste hosts, er ofte dem som har flest brugere, hvilket jeg også vil mene er sandt i Danmark. Jeg anbefaler og bruger selv Unoeuro eller Meebox til mange af mine egne samt kunders hjemmesider. De koster kun et mindre beløb i oprettelse(ligesom alle andre hosts) og 10 kr i måneden. Du får hos Unoeuro en lynhurtig og stabil server, som ligger placeret i Danmark.

 • Vælg det rigtige WordPress tema
  Hvis du bruger et tema som er dårligt opbygget, så kan det være svært at opnå en god hastighed på din hjemmeside. Derfor skal man helt fra starten tænke hastighed med i sine valg, så man har det bedste udgangspunkt senere, når man prøver at optimere hastigheden. Der findes mange gode temaer til WordPress, men min erfaring er at temaerne fra MyThemeShop generelt er det bedste. Både i forhold til kodens kvalitet, hastighed og design. Denne hjemmeside er fx bygget på temaet Avada, hvilket nok snart bliver lavet om the “Schema” temaet fra Mythemeshop, da det vil resultere i en væsentlig hurtigere hjemmeside og dermed bedre brugeroplevelse.
 • Undgå dårlige plugins
  Plugins er det bedste ved WordPress (hvis du vælger de rigtige), og det absolut værste ved WordPress (hvis du vælger de forkerte).
  Mit råd er, kun at gøre brug af de plugins som mange andre allerede bruger og har testet. Hvis du undrer dig over hvilke plugins er bedst, vil jeg anbefale dig Jonathan Lindahls og Kim Tetzlaffs liste over de bedste WordPress plugins.
 • Aktiver komprimering og sæt udløbsdato
  Dette kan gøres på flere måder. Den nemmeste er simpelthen ved at bruge W3 Total Cache eller WP Rockets pluginnet som jeg omtalte herover. Dog er der situationer hvor det ikke fungerer, og derfor må man selv opsætte det. Heldigvis kan det gøres med nogle få linjer koder i .htaccess filen, som ligger i roden af ens webhotel.

  GZIP komprimering kode

  Sådan kan udløbsdatoen på ressourcer og GZIP komprimering og aktiveres med .htaccess filen.

  Vha. Yoast SEO pluginnet kan man ændre direkte i denne fil. Man kan gøre brug af den kode som er vist på billedet, som aktiverer for GZIP komprimering for alle ressourcer på sin hjemmeside, og også sætter udløbsdato på mange af filerne.
  Dette gør ens hjemmeside hurtig, og forbedrer nogle gange hastigheden med 50%, og er derfor en vigtig del af en god hastighedsoptimering på en hjemmeside. Ligeledes giver det en væsentlig bedre score i Pagespeed Insights og Pingdom Speedtest.

Kan jeg få hjælp til hastighedsoptimering?

Ovenstående punkter, er dem som har størst indflydelse på din hjemmesides hastighed. Man kan gå mere i dybden med hastighedsoptimeringen, men med mindre du har en stor webshop hvor hvert millisekund gælder, så vil jeg umiddelbart kun anbefale at lave de basale ting ovenfor, da de vil resultere i 85% – 95% af resultaterne.

Da checklisten kun inkluderer de basale ting, kan du nemt bede personen der har lavet din hjemmeside om at implementere dem – såfremt I bruger WordPress som CMS.

Jeg kan hjælpe dig med hastighedsoptimering
Grundlæggende hastighedsoptimering har hele tiden været en del af min arbejde. Hvis du ønsker at få hastighedsoptimeret din nuværende hjemmeside, kan jeg hjælpe dig uden det skal koste kassen. Skriv en mail til kontakt@riismedia.dk eller kontakt mig her på siden.

Hvad hvis min hjemmeside ikke er lavet i WordPress?
Så må du også spørge din udvikler, eller tage kontakt til mig. Jeg kan hjælpe dig med mange af de populære CMS, dog ikke alle.

Få en helt ny og hurtig hjemmeside
Hvis din hjemmeside endnu ikke er mobilvenlig, altså lavet i et responsivt design – så kan vi klare det hele i samme omgang. Mine spidskompetence er at lave SEO-venlige hjemmesider, og dette inkluderer en hjemmeside der er hurtig, lavet i responsivt design, brugervenlig og opbygget med henblik på at få gode placeringer i søgeresultaterne.

Tak fordi du læste med! Del gerne indlægget, hvis du kunne lide det og tror andre kunne have gavn af det! Lige her kan du få et helt uforpligtende tilbud på en hurtig hjemmeside – bare udfyld formularen i bunden af siden!

Gem

Hurtig hjemmeside med hastighedsoptimering
4 (80%) 8 votes